Dagboek van de bersiap-maanden in Semarang en achterland,
augustus 1945 -januari 1946


Semarang was in deze bewogen laatste maanden van 1945 een der brandpunten van de strijd tussen IndonesiŽrs japanners en Britten en het verloop daarvan is dan ook mede bepalend geweest voor de verdere ontwikkelingen in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op Java.

Teneinde bij de veelheid en snelle opeenvolging van de gebeurtenissen een helder overzicht te kunnen behouden, is voor de weergave daarvan hieronder gebruik gemaakt van de dagboekvorm, waarin aan de hand van de beschikbare gegevens uit eerdere publikaties, officiŽle rapportages en ooggetuigenverslagen voor de belangrijke data tijdens deze periode de historische feiten zijn gereconstrueerd.

Naast de verschillende rapporten van RAPWi-medewerkers, in het bijzonder die van dr. D.H.K. Soltau en T.S.Tull, moeten in dit verband worden genoemd de studies van mr. Soewarno e. a. (Sejarah Pertempumn Lima Hari di Semarang, 1977), dr. P.M.H. Groen (Patience and Bluff[, 1985), ing. A.C. Broeshart e.a.
(Vrede, maar geen bevrijding, 1989) en vooral, vanwege de vele nieuwe feiten die daarin uit onderzoek van Japanse bronnen worden gepresenteerd, van mr. Han Bing Siong (Het geheim van majoor Kido, in Geschiedenis van de Vijfdaagse Strijd in Semarang 14-19 oktober 1945, 1995).


(bron Asia Maior)