Meer weten over Nederlands Indië, Indonesië, het Indische leven!
Deze boeken & dvd's zijn speciaal uitgezocht en worden aangeraden door het
Semarang Foto Archief.
Bestel via deze website bij bol.com en u heeft uren lang lees- en kijkplezier.

5% van de opbrengst van de verkoop van deze boeken & dvd's wordt gebruikt voor de instandhouding van deze website.
U steunt dus indirect het Semarang Foto Archief. Hiervoor alvast onze hartelijk dank.
(De prijs is het zelfde, u betaald dus niets meer)


Lampersari Semarang, Tjihapit Bandoeng, kamp Solo Vergroot de foto

Lampersari Semarang, Tjihapit Bandoeng, kamp Solo.

In dit geheime dagboek schreef Anneke Bosman als tiener de lotgevallen van een zendingsgezin in drie Japanse interneringskampen op Java.

Schrijfster: Anneke Bosman

Bestel dit boek


Recensies van dit boekecensie
Indie-veteraan ben je levenslang

Indie-veteraan ben je levenslang

In dit twaalfde boek van Ant.P. de Graaff komen weer vele IndiŽ-veteranen aan het woord. Mensen die hun eigen verhaal vertellen. Ook lezen we hoe het thuisfront werd ingelicht over het overlijden van geliefden in IndiŽ.

Schrijver: Ant. P. de Graaff

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
Het dagelijks leven in Indie 1937-1947

Het dagelijks leven in Indie 1937-1947

Toen er vanaf het begin van deze eeuw meer en meer Nederlandse vrouwen naar IndiŽ vertrokken, veranderde het leven van een groot deel van de Europeanen in deze kolonie.

Schrijver: O. Schulte Nordholt-Zielhuis

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
Indisch leven in Nederland Vergroot de foto

Indisch leven in Nederland

Wie houdt er niet van om te grasduinen in privť-albums? Op de meest directe manier leggen ze ons verleden bloot. De Indische collectie van het Historisch Beeldarchief Migranten is een ideale bron om door te dringen tot het leven van Nederlanders na het verlaten van de voormalige kolonie.

Schrijfster: Annemarie Cottaar

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
De geschiedenis van Indische Nederlanders Vergroot de foto

De geschiedenis van Indische Nederlanders

De geschiedenis van Indische Nederlanders bestrijkt vier eeuwen, vanaf de eerste koloniale vestiging tot op de huidige dag. Het is een boek over beweging en vertrek, over ras en klasse, over crisis, bezetting en revolutie.

Schrijvers: Ulbe Bosma, R. Raben & Wim Willems

Bestel dit boek
Indie vergeet je nooit !

Indie vergeet je nooit !

Hierin de bijzonderheden over de luchtlanding op het vliegveld Magoewo van Djokjakarta op zondag 19 december 1948.
Een verhaal over hoe 5-5 R.I. op 22 mei 1949 op een dag acht man verloor.

Schrijvers: Ant. P. de Graaff & de Graaff

Bestel dit boek


Recensies van dit boekecensie
TOP
TOP
Meisje aan het strand - Pamoedya Ananta Toer

Meisje aan het strand

Een meisje van veertien wordt uitgehuwelijkt aan een rijke Javaanse edelman. Uit haar geliefde vissersdorp, waar ze in rechtstreeks contact is met de zee en het strand, verhuist ze naar de stad. Daar komt ze in een luxueuze omgeving terecht. In plaats van bevelen op te volgen leert ze die nu zelf geven. Maar tegenover haar man is en blijft haar positie er een van volstrekte onderworpenheid.

Schrijver: Pamoedya Ananta Toer

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
Indisch Lexicon + CD

Indisch Lexicon + CD

In het Indisch Lexicon zijn bijna 19.000 Indische woorden en begrippen, zoals ze in de Nederlandse taal vanaf ongeveer 1600 gebruikt zijn, vastgelegd, omschreven en in hun context geplaatst. Van ieder woord is de betekenis gegeven op basis van reeds bestaande Indonesische, Maleise, Javaanse, Soendanese en Nederlandse woordenboeken.

Bestel dit boek
Indisch zwijgen Vergroot de foto

Indisch zwijgen

In Indisch zwijgen vertelt Anneloes Timmerije het verhaal van haar Indische familie. Zwijgen is haar met de paplepel ingegoten. Haar moeder praat alleen als het strikt noodzakelijk is, evenals haar grootmoeder. De familie wordt bijeengehouden door zeven zusters: de Tantes. Maar met het overlijden van iedere tante verliest de familie iets van het Indische.

Schrijfster: Anneloes Timmerije

Bestel dit boek


Recensies van dit boekecensie
TOP
TOP
Vergeet mijn ziel

Vergeet mijn ziel

Hoe was het om gekleurd te zijn in Nederland-IndiŽ? Ted, een blanke Hollander, trouwde met Doddie, een Nederlands-Indisch meisje. Ze hielden van elkaar maar de toekomst had niet veel goeds in petto. De roman loopt vanaf 'tempo doeloe' in Nederlands-IndiŽ, via de tijd van de tweede wereldoorlog en de Bersiap periode naar het zelfstandige IndonesiŽ.

Schrijver: J. van Loon

Bestel dit boek
Recensies van dit boekecensie
Indische gezichten

Indische gezichten

Indische gezichte verenigt Alfred Birneys Indische romans Vogels rond een vrouw en De onschuld van een vis in ťťn band. Beide boeken geven een onvergetelijk beeld van de Indische vader, inmiddels een klassieke figuur in de Nederlandse literatuur. In het eerste boek wordt hij geschetst als slachtoffer van de oorlog in het voormalige Nederlands-IndiŽ, in het tweede boek als schuldige aan zijn eigen oorlogsverleden en de nawerking in zijn huwelijk en op zijn kinderen.

Schrijver: Alfred Birney

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
De Indische boeken door Adriaan van Dis

De Indische boeken door Adriaan van Dis

De Indische boeken van Adriaan van Dis vormen een onbarmhartig autobiografisch portret van een verscheurd repatriantengezin. Nathan Sid, Indische duinen en Op oorlogspad in Japan - geven samen een beeld van het kind dat de schrijver was, en van de afrekening met het verleden.

Schrijver: Adriaan van Dis

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
TOP
TOP
Geen gewoon Indisch meisje Marion Bloem Vergroot de foto

Geen gewoon Indisch meisje

Een meisje worstelt met het besef dat zij zichzelf, haar verleden en daarmee haar culturele achtergrond altijd heeft verloochend. Aan de hand van herinneringen en verhalen probeert ze erachter te komen wie zij is. Daartoe maakt zij ook twee reizen naar IndonesiŽ, de eerste met haar Nederlandse vriend, de tweede met haar moeder.

Schrijfster: Marion Bloem

Bestel dit boekRecensies van dit boekecensie
Mevrouw mijn moeder Yvonne Keuls Vergroot de foto

Mevrouw mijn moeder

Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder - een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriŽŽring naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Mevrouw mijn moeder is een prachtig en humorvol geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek. Een ode aan de vertelkunst - Yvonne Keuls op haar best.

Schrijfster: Yvonne Keuls

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
De Geschiedenis van Nederlands-Indie 1930-1950

De Geschiedenis van Nederlands-Indie 1930-1950

Het boek De geschiedenis van Nederlands-IndiŽ beschrijft de geschiedenis van IndonesiŽ toen het nog Nederlands-IndiŽ heette en Nederlanders het land regeerden. Het gaat over het onbezorgde leven in de kolonie en hoe daar plotseling een einde aan kwam. Over toen het gebied in de Tweede Wereldoorlog bezet werd door Japanners, over de onrust en oorlog na de bezetting, en over de mensen die IndonesiŽ verlieten en in Nederland kwamen wonen.

Schrijver: Jan Willem Bultje

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
TOP
TOP
Max Havelaar Multatuli

Max Havelaar

Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en teder.

Schrijver: Multatuli

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
Heren van de thee Haasse, H. S. Vergroot de foto

Heren van de thee

In 1871 vertrok het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosengaarde Bisschop vanuit Nederland naar de afgelegen theeonderneming Gamboeng in de Preanger op Java. In het decor van de indrukwekkende, mysterieuze natuur en tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de koloniale politiek van 1870 tot 1907 leven we mee met de autocratische ondernemer Rudolf en zijn langzaamaan verbitterd rakende echtgenote.

Schrijfster: Haasse, H. S.

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
De stille kracht - Louis Couperus Vergroot de foto

De stille kracht

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners wijzen die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt. De resident Otto van Oudijck vindt de stille kracht maar onzin. Maar als hij een regent ontslaat omdat die zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, vinden er plotseling vreemde dingen in zijn huis plaats. Zijn vrouw, die hem met meerdere minnaars bedriegt, wordt in de badkamer op onbegrijpelijke wijze met bloed bespat. Als hij zich zelf zwakker gaat voelen en ziek wordt, gaat hij steeds meer in de stille kracht geloven.

Schrijver: Louis Couperus

Bestel dit boek

Recensies van dit boekecensie
TOP
TOP
Nederlands - IndiŽ tijdens de Tweede Wereldoorlog

Nederlands - IndiŽ tijdens de Tweede Wereldoorlog op DVD

De filmfragmenten zijn grotendeels afkomstig uit de collectie historische filmbeelden van het NIOD, die berust bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het materiaal op de DVD's is voorzien van een historische toelichting door de samensteller Renť Kok (NIOD) en een voorwoord van directeur Hans Blom.

De DVD/box bevat drie DVDīs over Nederlands-IndiŽ in de jaren 1942-1945, de periode dat de Nederlandse kolonie bezet werd door Japan. Unieke kleurenmateriaal uit 1941 brengt het voor-oorlogse 'Ons IndiŽ' in beeld. Authentiek Japans filmmateriaal laat de geraffineerde Japanse propaganda en het dagelijks leven van de Indonesische bevolking zien. De nationalistische leider ir. Soekarno, die door nauwe samenwerking met de Japanners onafhankelijkheid van zijn land wil realiseren, speelt een belangrijke rol in de propaganda. De Nederlandse gemeenschap is tijdens de bezetting opgesloten in burgerinterneringskampen. Indrukwekkende beelden van geallieerde camerateams tonen het leven in de kampen direct na de Japanse capitulatie in augustus 1945.

Bestel deze DVD (inhoud 3 dvd's)
TOP
TOP
Stille Kracht, De (3DVD) Pleuni Touw

De Stille Kracht - Pleuni Touw & Willem Nijholt op DVD

De Stille Kracht is het legendarische tv-spel van Walter van der Kamp, naar de beroemde roman van Louis Couperus.
In de hoofdrollen schitteren onder meer Pleuni Touw, Bob de Lange, Willem Nijholt, Caro van Eyck en Hans Dagelet.
Met muziek van Tonny Eyk. In het broeierige Nederlands IndiŽ wordt de Europeaan geplaagd doorwat de Javanen 'de stille kracht' noemen: een combinatie van tropische magie, oosterse ondoorgrondelijkheid en wederzijds onbegrip.
De resident van het eiland, zijn zoon, dochter en verleidelijke vrouw vallen langzaam maar zeker ten prooi aan deze mysterieuze stille kracht...

Bestel deze DVD (inhoud 3 dvd's)
Kijk hier voor foto's uit de tv serie
TOP
TOP