Menu
Inhoud boek

Sluiten Inleiding

Sluiten Gong fabricatie

Sluiten Gong gieten

Sluiten Gong smeden

Sluiten Gong Stemmen

Sluiten Gong afwerken

Sluiten Financieel Economisch

Sluiten Buiten bezittingen

Sluiten Javaansche termen

Sluiten Foto's (Platen)

Foto's (Platen) - Plaat II
PLAAT II.
Stelt het smelten van de gong-spijs en het giete van een „lakar" voor.
Links is de geheel met houtskool gevulde haard, waarin de smeltkroes met het metaal is ingegraven, en waar vlak boven de opening van het blaastoestel, om het vuur aan te wakkeren, zich bevindt. — Rechts op den grond zit de man die den blaasbalg [„lamoes"] behandelt, waarmede hij de lucht door de schuin omhoog geplaatste, en op steenen steunende bamboe [„soeling"] perst. — Aan het andere einde van de bamboe, boven het vuur, is de aarden buis [„tjongkloq"] bevestigd, waaraan weder de bolvormige „popoqan" vastzit, die de lucht voert naaide lange tuit „tělale", welke eveneens van gebakken aarde is gemaakt. Op den achtergrond staat de werkman, die met een ijzeren staaf de slakken van de smeltende growgi-spijs verwijdert.

Op het midden der afbeelding zit de hoofdsmid, de „pandji", op den grond, en giet uit een kleine kroes, „kowi tjoetjoeq", die hij met twee nijptangen vasthoudt, na ze gevuld te hebben uit de groote kroes in den haard, de gloeiende gong-spijs in een „pěnjingen", de ronde vorm waarin de metaalkoeken worden gegoten, welke de grondvorm van de „gong" zijn.

Creatie datum : 24/02/2010 @ 21:47
Laatste wijziging : 18/07/2010 @ 17:24
Categorie : Foto's (Platen)
Pagina gelezen 5540 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Recensies op dit boek


Er heeft nog niemand gereageerd.


Zoeken
Bezoekers 25-02-2010

 124329 Bezoekers

 3 Bezoekers online

Belangrijke Links
Copyright
Niets op deze site mag worden gekopieerd of gebruikt, tenzij hiervoor uitdrukkelijke toestemming van de Webmaster en eventuele derde rechthebbenden is verkregen.
Alle foto's hebben een Niet zichtbaar Digitaal Watermerk, waarmee o.a. aangetoond kan worden dat de Copyright van de desbetreffende foto van "Semarang Photo Archives" is.
Mocht blijken dat foto(s) zonder toestemming zijn gebruikt, dan zijn wij genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen.

^ Boven ^