Menu
Inhoud boek

Sluiten Inleiding

Sluiten Gong fabricatie

Sluiten Gong gieten

Sluiten Gong smeden

Sluiten Gong Stemmen

Sluiten Gong afwerken

Sluiten Financieel Economisch

Sluiten Buiten bezittingen

Sluiten Javaansche termen

Sluiten Foto's (Platen)

Gong fabricatie - Deel-4
Een korte toelichting van de plattegrond volge hieronder.
Bij a bevindt zich de haard [„prapen"], die gevormd wordt door een ondiepe ronde kuil met houtskool opgevuld , in het midden waarvan zich een kratervormige uitdieping-bevindt. — Een onderaardsch gemetseld kanaal b [„doengoe"] verbindt het midden van de haardkuil met de ondiepe vierkante kuil d en is bij p door een steen afgesloten, die „poenoeq" genoemd wordt.
De „doengoe" dient om lucht aan het vuur toe te voeren. Door het woord „doengoe" wordt tevens de geheele smeedplaats aangeduid, men zegt n. 1. dat een gong-maker twee of meer „doengoe" heeft, zooals men bij ons zou zeggen, dat eene ijzergieterij met twee of meer hoogovens werkt.
De „poenoeq" is doorboord door één of twee buizen, door c aangeduid,
welke  buizen   „soeling" [eigenlijk „fluit"] heeten,    en waaraan de later te vermelden blaasbalgen bevestigd worden.

In de smidse bevinden zich drie steenen aanbeelden, die alle in den grond zijn ingegraven. Het zijn de „watoe tanděs" [h], de „watoe mindan" [e] en de „watoe plarapan" [g].
Bij i is een klein in den grond ingelaten gecementeerd waterbakje [„koboqan"], gedeeltelijk gesloten met een plankje en waarin een uit padi-stengels (rijst-stengels) gemaakte kwast [„kobjoq"] ligt.

k wijst de plaats aan van een groote, in den grond gemetselde en bepleisterde ronde waterkuil [,,plandan"], waarin de werkstukken worden afgekoeld.

Creatie datum : 24/02/2010 @ 23:53
Laatste wijziging : 25/02/2010 @ 22:12
Categorie : Gong fabricatie
Pagina gelezen 5258 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Recensies op dit boek


Er heeft nog niemand gereageerd.


Zoeken
Bezoekers 25-02-2010

 124318 Bezoekers

 3 Bezoekers online

Belangrijke Links
Copyright
Niets op deze site mag worden gekopieerd of gebruikt, tenzij hiervoor uitdrukkelijke toestemming van de Webmaster en eventuele derde rechthebbenden is verkregen.
Alle foto's hebben een Niet zichtbaar Digitaal Watermerk, waarmee o.a. aangetoond kan worden dat de Copyright van de desbetreffende foto van "Semarang Photo Archives" is.
Mocht blijken dat foto(s) zonder toestemming zijn gebruikt, dan zijn wij genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen.

^ Boven ^