Menu
Inhoud boek

Sluiten Inleiding

Sluiten Gong fabricatie

Sluiten Gong gieten

Sluiten Gong smeden

Sluiten Gong Stemmen

Sluiten Gong afwerken

Sluiten Financieel Economisch

Sluiten Buiten bezittingen

Sluiten Javaansche termen

Sluiten Foto's (Platen)

Gong gieten - Deel-4
De kleine stukjes metaal welke met de slakken medegaan en die „kěnji" heeten, worden door de helpers [„rewang"] uit de houtskool gezeefd en ten eigen bate aan den gong-maker verkocht voor 50 cent per katti. Van de slakken onderscheidt men twee soorten , de „krawa těmbaga" van de eerste smelting, die uit koperslakken bestaat, en de „krawa gangsa" der latei- te vermelden tweede smelting, die bovendien tinasch bevat. In 't gong-makers-jargon dragen deze afval-produkten meer speciaal de namen van „krawa běsotan" voor „krawa tembaga", en „krawa wědêl' voor „krawa gangsa". der latei- te vermelden tweede smelting, die bovendien tinasch bevat. In 't gong-makers-jargon dragen deze afval-produkten meer speciaal de namen van „krawa běsotan" voor „krawa tembaga", en „krawa wědêl' voor „krawa gangsa".

De juiste samenstelling van de gong-spijs wordt aan kleine gietproeven getoetst. Het maken dier gietproeven zal later bij de vervaardiging der „lakar" nader beschreven worden.
De gesmolten gong-spijs wordt in uithollingen [„leleran"], welke eenvoudig in den bodem van de smederij zijn gegraven, met behulp van, aan lange houten stelen bevestigde, ijzeren lepels [„batoq wěsi"] overgeschept [„njidoeqi"]. De gevormde groote platte koeken, welke eveneens „leleran" heeten, hebben een gewicht van ca. 1 pikol. —

Creatie datum : 25/02/2010 @ 00:16
Laatste wijziging : 25/02/2010 @ 22:13
Categorie : Gong gieten
Pagina gelezen 5357 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Recensies op dit boek


Er heeft nog niemand gereageerd.


Zoeken
Bezoekers 25-02-2010

 124333 Bezoekers

 1 Bezoeker online

Belangrijke Links
Copyright
Niets op deze site mag worden gekopieerd of gebruikt, tenzij hiervoor uitdrukkelijke toestemming van de Webmaster en eventuele derde rechthebbenden is verkregen.
Alle foto's hebben een Niet zichtbaar Digitaal Watermerk, waarmee o.a. aangetoond kan worden dat de Copyright van de desbetreffende foto van "Semarang Photo Archives" is.
Mocht blijken dat foto(s) zonder toestemming zijn gebruikt, dan zijn wij genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen.

^ Boven ^