Stap 3

Kalibreren: beeldscherm vernieuwingsfrequentie en kleurbeheer.

Hiervoor voert u de volgende stappen uit (windows xp):
  1. Op uw scherm klikt u op de Start-knop - in het Startmenu klikt u op Instellingen en vervolgens op Configuratiescherm.

2. In het Configuratiescherm dubbelklikt u op beeldscherm Beeldscherm
  3. In het venster Eigenschappen voor Beeldscherm klikt u op het tabblad [ Instellingen ] => [ Geavanceerd ] (fig. 4)

4. In het venster Eigenschappen voor (uw beeldscherm) klikt u op het tabblad [ Beeldscherm ] (fig. 5)

5. U ziet hier de Vernieuwingsfrequentie van uw beeldscherm.

Voordat u deze op de hoogste frequentie zet, klikt u eerst de [Modi verbergen die dit beeldsscherm niet kan weergeven] aan.
    Doet U dit niet, dan kunt u mischien een te hoge frequentie kiezen die uw monitor kan schaden.

Vernieuwingsfrequentie is het aantal keren dat uw scherm vernieuwd wordt per seconde, hoe hoger de frequentie hoe rustiger het beeld.
    Een te lage frequentie kan o.a. hoofdpijn veroorzaken

Kleurbeheer. (fig. 6)

In het venster Eigenschappen voor (uw beeldscherm) klikt u nu op het tabblad [ Kleurbeheer ] (fig. 6)

kleurbeheer

Bij de installatie van uw beeldscherm moet tevens het zogenaamde kleurprofiel (ICC) voor uw beeldscherm zijn geïnstalleerd.
    In het bovenstaande voorbeeld, is het de SM223BW kleurprofiel.

Dit kleurprofiel is zeer belangrijk voor het weergeven van de juiste kleuren op uw beeldscherm.
    De leverancier heeft een kleurprofiel gemaakt die er voor moet zorgen dat uw beeldscherm de juiste kleuren zo goed als mogelijk benaderd.

Echter in combinatie met uw beeldschermadapter (grafische kaart) zou u uw kleurprofiel moeten aanpassen om excact de kleuren weer te kunnen geven.

Dit is echter alleen mogelijk door gebruik te maken van specifieke hardware, bv. de ColorVision Spyder2, die o.a. de kleuren kan meten en uw beeldscherm d.m.v. een nieuw kleur profiel kan aanpassen.

Meest betrouwbaar, maar ook een dure oplossing (vanaf 80 euro).
    Echter, wij raden u deze specifieke hardware aan voor de beste resultaten.

TIP :

1. Als u wilt printen, controleer dan ook of er een kleurprofiel aan uw printer is gekoppelt.
    Voor de beste resultaten, met bijna geen verschil met wat er op uw beeldscherm staat.

2. Heeft u meer dan 1 beeldscherm, gebruik dan de "Microsoft Color Control Panel Applet for Windows XP" om uw kleur profielen per beeldscherm in te stellen.

1. Uitleg (Engels)
    2. Uitleg en Download (Engels)

Stap 2 Stap 2

Stap 4 Stap 4