Informatie
- Home  
 

- Kloppenburg-Versteegh

- Het boek    /    Maten

- Verboden kruiden

- Disclaimer - Copyright

- Webmaster   /   Stat.

- E-mail   /  MSN Live

- Nieuws   /  Gastenboek

- Links   /   LEDEN

Speciaal
Ziekten & Kwalen

fermer A

fermer B

fermer D

fermer E

fermer F

fermer G

fermer H

fermer I

fermer J

fermer K

fermer M

fermer V

fermer W

fermer k

B - Bevalling



Wanneer de nageboorte niet tijdig komt, geeft men de kraamvrouw twee eetlepels ketjap. Hetzelfde bereikt men, als men een lepel goede widjen (sesam) olie toe dient, zoals dat bij Javanen gebruikelijk is.


lijn.gif
 

Ketjap  of  kecap

is een sojasaus en wordt gemaakt van een mengsel van, grof gemalen tarwe, kruiden en zout.

Er zijn drie soorten:

ketjap manis, de erg zoete

ketjap sedang, de minder zoete sojasaus

ketjap asin, de zoute sojasaus.

Ketjap manis is de meestgebruikte soort. Ketjap bestaat al meer dan duizend jaar.

Kenmerken van ketjap zijn de donkerbruine kleur en de stroperigheid.


Soja-olie    

Latijnse naam: Soya hispida / Glycine max
behoort tot de oudste cultuurplanten, al in 2800 v. Chr. werd de plant door de Chinezen gecultiveerd. Het is waarschijnlijk een kruising van de in Oostazië in het wild groeiende Glycine soja en Glycine ussurienus. Rond 1700 raakte Soja in Indonesië bekend en verbreidde zich van daar uit tot in Noord Afrika.


   soja.jpg      soja3.jpg   jetjap.jpg


lijn.gif

Widjen of bidjen
(sesam olie)

 

Latijnse naam:  Sesamum orientale

Sesam  is een plant uit de familie Pedaliaceae. De soort hoort waarschijnlijk tot de oudste om de olie gekweekte gewassen van de wereld.
De plant komt oorspronkelijk uit Afrika: het woord sesam komt uit uit het Arabisch saasim/simsim. Aldaar worden de sesamzaadjes vaak gebrand, als pinda's, opgeknabbeld. De wortels van de plant worden in de zomer geoogst en de zaden op het moment dat de omhulsels van de sesam bruin-zwart zijn verkleurd.
Het is een kruidachtige plant die 0,5-1 m groot wordt.
   Een sterk riekende plant met houtachtigen stengel, die het sesamzaad levert, waaruit de sesamolie wordt geperst. De bloemen lijken wel op vingerhoed. De oliehoudende zaden zitten in een doosvrucht. Het zaad is geelwit, licht- af donkerbruin en soms zelfs bijna zwart. Het wordt gebruikt, om over gebak te strooien zoals anijszaad.
 

De zaden, de olie en de wortel worden voor geneeskundige en culinaire doelen gebruikt.
Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie en 20% eiwit. Sesamolie uit gebrande en koudgeperste zaden is vrijwel reukloos, licht zoetig en wordt haast niet rans. Het verliest wel vrij snel zijn aroma. De goede houdbaarheid kan verklaard worden door het hoge gehalte aan antioxidanten. Sesam olie wordt ook toegepast in huidverzorgende producten. Het dient als grondstof voor cosmetica en is goed bruikbaar als massageolie.
In de ayurvedische geneeswijze wordt sesamolie uitwendig toegepast ter behandeling van huidziekten.
gebruikt bij: 
    Bevalling

   sesam2.jpg      sesam.jpg     sesamolie.jpg

   

                                          

                                           


Creatie datum : 21/08/2007 - 16:30
Laatste wijziging : 14/09/2009 - 18:57
Categorie : B
Pagina gelezen 907 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit artikel


Er heeft nog niemand gereageerd.


Zoeken




Planten -delen

fermer A

fermer B

fermer C

fermer D

fermer E

fermer F

fermer G

fermer H

fermer I

fermer J

fermer K

fermer L

fermer M

fermer N

fermer O

fermer P

fermer R

fermer S

fermer T

fermer U

fermer V

fermer W

fermer Y

fermer Z

Bezoekers

 70129 Bezoekers

 5 Bezoekers online

TopArtikelen
^ Boven ^