Verhalen door:

Sluiten Derks H.A.T.

Sluiten Derks, H.A.T.

Sluiten Eijgelsheim Eric

Sluiten Geugten J.E. van der

Sluiten Groot, Kees

Sluiten Hartsuiker, Cees

Sluiten Hofwijk J.W.

Sluiten IndonesiŽ

Sluiten Jonge, Jaap de

Sluiten Kol, van H.

Sluiten Kuin, Herbert

Sluiten Levert-van der Mijll Dekker, Els

Sluiten Melati van Java

Sluiten Nuhoff, Betsie

Sluiten Numans, Mary

Sluiten Pieters, Lody

Sluiten Putten, Krijn van

Sluiten Renesse, Lucie van

Sluiten Tebbenhoff H.

Sluiten Velleman, Luwi

Sluiten Verschuren, Naomi

Sluiten Weel, Ron van der

Hoorspel / Luisterboek

Sluiten Documentaire films

Sluiten Spoorloos

Sluiten Verhalen in PŤtjoh

Sluiten Boomsma, Graa

Sluiten Brooshooft. P (Toneel)

Sluiten Daum P.A.

Sluiten Dijk Ko van

Sluiten Hella Haasse

Sluiten Keuls, Hans

Sluiten Louis Couperus

Sluiten Mark Loman

Sluiten Multatuli

Sluiten Olaf J. De Landell

Sluiten Pramoedya Ananta Toer

Sluiten Soer Josephine

Sluiten Szťkely-Lulofs M.H.

Sluiten x - MP3 Software

Derks H.A.T. - Naar Ned. IndiŽ - 8


De Zeereis van Holland naar Ned. IndiŽ in oorlogstijd.

23 Maart - 24 Maart 1918

Nagasaki .

Deze ook weer natuurlijke havenplaats was zeer grillig van vorm. Door nauwe geulen tusschen eilanden door kwamen we in het eigenlijke havenkanaal.

Haven Nagasaki 1920
(Foto webmaster: Haven Nagasaki 1920)

Aan beide zijden zagen wij het bekende drukke gedoe van havenarbeiders en vooral kolensjouwers en passeerden wij loodsen huizen en tempels wij drongen dus diep het land in en genoten van de prachtige natuur taferelen. Allen waren wij dus op de dekken aanwezig. De vorm van de baai is hierneven geschetst. Om 5 uur lagen we in de baai gemeerd en dadelijk omringd door een dertigtal kolen schuiten, elke schuit met een twintigtal sjouwers. Met handig gemanouvreer schaarden zij zich voor de kolenluiken en in een korte tijd was van elk bootje naar een luik een levende ladder van menschen gevormd en gingen kleine mandjes met kolen van hand tot hand en storten zich in de kolenbunkers. Dat gaf me een drukte en kolenstof van geweld en daar doorheen drongen op allerlei plaatsen de kooplieden als katten aan boord en spreidden hun waren op de dekken uit. Er werd dus weer gehandeld en geruild, net als in Kobe.
     
Na het eten gingen we in een bootje aan wal keken er wat rond en vonden veel overeenkomst met andere havenplaatsen in Japan die we reeds aandeden. Om tien uur waren wij weer aan boord terug en gingen vermoeid naar bed.
      
24 Maart Allen waren wij vroeg op en genoten van het prachtige gezicht op de bergen voor ons. Het schip was weer schoon en lag rustig voor de pier. Om twaalf uur zouden we vertrekken en dus reeds om 8 uur gingen we nog eens de wal op om nog iets van de stad te zien. Om 11 uur waren we weer aan boord, en vernamen dat het vertrek een dag werd uitgesteld en morgenochtend om 6 uur zou plaats vinden. Jeane bleef liever aan boord het water was nogal wild en het weer zag er niet zoo goed uit. Ik ging met een heel stel heren mee bergopwaarts.
     
Eerst beklommen wij een bergopwaartse trap midden in de stad. Deze trap verbindt meerdere evenwijdig aan de helling gelegen straten en is 180 treden hoog alwaar een mooie tempel aan het einde van de trap is opgetrokken.

Osuwa tempel Nagasaki 1900
(Foto webmaster: Osuwa tempel Nagasaki 1900)
     
Deze tempel is wel de mooiste die ik daar in Japan zag. Het is een groot complex in zuiver Japansche stijl opgetrokken gebouwen en prachtig beeldhouwwerk in steen en hout en brons en omgeven door geboomte van allerlei soort. Een Boeddhabeeld was geheel van koper en wel 5 meter hoog met als basement een koperen lotusbloem van wel 5 meter diameter. Alvorens die tempel te betreden moesten onze schoenen uit. Door een priester werden we rondgeleid die in vrij goed verstaanbaar Engelsch de betekenis der beelden de kamers en bronnen uitlegde. Vandaar gingen we en club een theehuis binnen en daar wij allen van het mannelijke geslacht waren deden de meisjes zich veel vrijer aan ons voor.

Vrouwlijke bediende theehuis Nagasaki 1921
(Foto webmaster: Vrouwlijke bediende theehuis Nagasaki 1921)

Onder het theedrinken waarbij appels en olienoten geserveerd werden deed een van de Japansche dames een Geisha dans. Zij was daarbij mooi gekleed. Op zeker moment bond zij een slip van haar kimono aan een paal en danste zij rond die paal met het gevolg dat de kimono haar ontrolde tot op het kritische moment waarop zij onder sierlijk terug dansen de kimono weer aandeed. Het was een op fijne erotiek afgestemde dans en wij genoten allen met bewondering ervan vooral de sfeer en het ritme die daar zoo in oosters tot je door dringt. Laat in de nacht kwamen wij als uitgaanders aan boord terug.


Creatie datum : 25/10/2010 @ 14:45
Laatste wijziging : 25/10/2010 @ 19:11
Categorie : Derks H.A.T.
Pagina gelezen 4430 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit verhaal


Er heeft nog niemand gereageerd.


Share
Zoeken
Bezoekers 01-01-2008

 623738 Bezoekers

 5 Bezoekers online

TopArtikelen
^ Boven ^