Uw Indisch verhaal, hoorspel of luisterboek op Internet.

http://www.semarang.nl/verhaal/

Deel 9 (Eijgelsheim Eric)één dag voor de Ziekenhuisopname Eind Mei 1933

‘’ Moes ‘’ Schouten – Huntelman. Galvanistraat - Den Haag Augustus 1933.
ca. 1933. Joop Schouten, links en Elizabeth Huntelman, op stoel met daar achter waarschijnlijk Arie Pronk, vader van Hans Pronk ( Bep’s echtgenote ).

Er heerste een crisis in Indonesië en ‘de zaken ‘ gaan daar op dat moment niet naar behoren. In Den Haag houdt Abraham Schouten zich bezig met andere zaken dan zijn vakgebied, waaronder de exploitatie van een voormalig meisjes-pension
( waarschijnlijk aan de Galvanistraat ).
De al eerder in het verhaal genoemde zus van Abraham Schouten, Cor Brummelkamp – Schouten, Elizabeth Huntelman en Joop Schouten, verbleven enkele jaren bij elkaar in huis, in Den Haag. Waarschijnlijk was dat aan de Galvanistraat.
Cor had twee zonen. Die speelden waterpolo. Vanwege hun sportieve prestaties werd het brood gehaald in een koffer. De jongens kregen bijna iedere dag bruine bonen met biefstuk te eten, zo gaat het verhaal.

Abraham Schouten verbleef ca. vier jaar in Den Haag.

Op de pier van Scheveningen ca. 1933.
Abraham Schouten, Elizabeth Schouten -  Huntelman en Arie Pronk ( vader van Hans Pronk, Bep’s echtgenote )

Den Haag Mei 1935. ‘’ Moes ‘’ Elizabeth Schouten - Huntelman bij de gevangenenpoort.


In 1936 / 1937 ging Abraham Schouten terug naar Java en werkte voor verschillende bouwbedrijven en hield zich onderandere bezig met het maken van berekeningen voor de beton-bouw, waar hij een expert in was en niet veel mensen deze berekeningen konden maken.

Joop Schouten studeerde ondertussen in Delft en bleef met zijn moeder tot 1938 op verschillende adressen in Den Haag wonen, waaronder de Galvanistraat.

Joop Schouten ging in dat jaar in Arnhem bij de Akzo werken en woonde in de Steenstraat. Toen ‘’ Moes ‘’ vanuit Den Haag naar Arnhem overkwam verhuisden beide naar de Emmastraat in Arnhem.
Joop Schouten leerde in 1939 Maria Plipphi kennen ( geboren 3 November 1920 te Arnhem ) en zij trouwden vanuit de Emmastraat in Arnhem op 19 Mei 1943.


Het bruidspaar E.T. Schouten en M. Plipphi 19 Mei 1943 in de Emmastraat-Arnhem.


De familie Pronk ( Bep en Hans en de kinderen Bert, Sandra en Leo ) kwam na de oorlog vanuit Singapore ( 1946 / 1947 ) naar Nederland.

In Arnhem verhuisden Joop Schouten, Maria Plipphi en E.P. Schouten – Huntelman naar de Johan de Wittlaan in Arnhem, waar jouw vader, Richard, Robbie ( Robert Eduard Schouten ) en jouw tante Marianne Schouten zijn geboren.
Het gezin Schouten en Elizabeth Schouten – Huntelman verhuisden in 1949, het weer was winters, naar de van Slingelandtstraat te Arnhem, alwaar Elizabeth Schouten – Huntelman, de voorkamer bewoonde en op 29 April 1949 overleed.

Abraham Schouten werkte tot zijn zeventigste jaar ( 1953 ) in Djakarta. Hij woonde er, ongeveer één a twee jaar na zijn aankomst op Java, vanaf ca. 1938 / 1939 met de Duitse Annie Brenner, die hij in Nederland had leren kennen en overgekomen was naar Java. Kort erna tevens met hun aangenomen Javaanse dochter Mona ‘’Brenner’’ ( geboren ca. 1938 / 1939 ).
In ca. 1940 / 1941 werd hun beider dochter Irene ‘’Brenner’’ geboren (zo zal pas na de oorlog blijken).

In 1953 neemt jouw overgrootvader, als architect op Java, afscheid van de
‘’ associatie ‘’, zie foto’s, maar ook van Indonesië. Als herinnering kreeg hij onderandere een sigarendoos.
Op dat moment was hij één van de ruim 3000 Nederlanders, met niet Indonesische nationaliteit, in Semarang.


In Nederland aangekomen woonde het gezin eerst in Doesburg en vanaf ca. 1957 / 1958 in Velp, waar hij trouwde met Annie Brenner. Hij heeft tot zijn overlijden in Velp gewoond.