Verhalen door:

Sluiten Eijgelsheim Eric

Sluiten Geugten J.E. van der

Sluiten Groot, Kees

Sluiten Hofwijk J.W.

Sluiten Indonesië

Sluiten Jonge, Jaap de

Sluiten Kol, van H.

Sluiten Kuin, Herbert

Sluiten Levert-van der Mijll Dekker, Els

Sluiten Melati van Java

Sluiten Nuhoff, Betsie

Sluiten Numans, Mary

Sluiten Pieters, Lody

Sluiten Putten, Krijn van

Sluiten Renesse, Lucie van

Sluiten Tebbenhoff H.

Sluiten Velleman, Luwi

Sluiten Verschuren, Naomi

Hoorspel / Luisterboek

Sluiten Documentaire films

Sluiten Spoorloos

Sluiten Verhalen in Pètjoh

Sluiten Boomsma, Graa

Sluiten Brooshooft. P (Toneel)

Sluiten Daum P.A.

Sluiten Dijk Ko van

Sluiten Hella Haasse

Sluiten Keuls, Hans

Sluiten Louis Couperus

Sluiten Mark Loman

Sluiten Multatuli

Sluiten Olaf J. De Landell

Sluiten Pramoedya Ananta Toer

Sluiten Soer Josephine

Sluiten Székely-Lulofs M.H.

Sluiten x - MP3 Software

Verschuren, Naomi - Gouden handdruk 6

Lees voor met webReader
 

Toen hij het blikje met stroop zag sloeg hij de mannen net zo lang met een stok op de handen tot het kostbare beetje stroop op de grond viel waarna hij het in gras vertrapte.

Woede
Een dierlijke woede maakte zich van het tweetal meester en de kameraad van Kees vloog de "Jappenvriend" naar de keel. De hongerige was echter geen partij voor de officier die met zijn knuppel de gevangene onbarmhartig begon af te tuigen.
De Japanse bewakers kwamen op het geschreeuw af en sleepten Kees met zijn vriend naar de commandant van de bewakingseenheid. Deze was danig uit zijn humeur maar werd plotseling geïnteresseerd toen Kees hem probeerde uit te leggen dat men in het Nederlandse leger geen lijfstraffen kende en dat de Nederlandse kapitein dus gehandeld had tegen de regels in.

Aanvankelijk geloofde de commandant het verhaal niet omdat het in het Japanse leger gebruikelijk was dat een meerdere zijn ondergeschikte afranselde maar het relaas van Kees bracht hem toch aan het twijfelen.
Hij liet enkele andere Nederlandse officieren opdraven en ondervroeg hen over de regels die er in het Nederlandse leger golden met betrekking tot lijfstraffen.
Toen het hem duidelijk werd dat slaan in het Nederlandse leger niet was toegestaan was het vonnis snel geveld. Kees met zijn kameraad konden vertrekken en de Nederlandse officier werd aan een boom gebonden en met 25 stokslagen gestraft omdat hij de voorschriften had geschonden die in het Nederlandse leger golden.

Nieuw kamp



De volgende morgen werden er 50 gevangenen uitgezocht die verderop langs het spoor- baantraject een nieuw krijgsgevangenkamp moesten bouwen. Ook Kees met zijn kameraad werd bij deze groep ingedeeld. Onder een bewakingscommando van 10 Japanners trok men door de jungle naar de nieuwe lokatie.
Gevangenen die niet meer mee konden komen, werden meedogenloos met geweerkolven en knuppels "overeind geholpen" en diegene die zich niet meer van de grond kon oprichten, bleef met een bewaker achter. Even later hoorde men een schot en kort daarna voegde de achtergebleven bewaker zich weer bij de groep. Uitgeput kwamen ze op de plaats aan waar het nieuwe gevangenkamp moest komen. Het moest worden opgebouwd van materialen die men ter plaatse voorhanden had. Van bamboe en boomstammen zetten de gevangenen de geraamten op van de gebouwen. Een andere ploeg dekten deze af met grote bladeren die dakpansgewijs op de onderkomens werden vastgebonden.

Creatie datum : 03/06/2009 @ 10:54
Laatste wijziging : 08/07/2010 @ 09:38
Categorie : Verschuren, Naomi
Pagina gelezen 8260 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit verhaal


Er heeft nog niemand gereageerd.


Share
Zoeken




Bezoekers 01-01-2008

 1296416 Bezoekers

 3 Bezoekers online

TopArtikelen
^ Boven ^