Uw Indisch verhaal, hoorspel of luisterboek op Internet.

http://www.semarang.nl/verhaal/

Oeroeg (Hella Haasse)

Oeroeg

Een hoorspel in twee delen naar de roman van.


Hella Haasse

Hella Haasse
Bewerking Melissa Prins


30 minuten per deel

Rolverdeling

Ik: Rik Launspach
Ik als kind: Margaux Lindenkamp
Vader: Peter Faber
Moeder: Carla Hardy
Dramaturgie: Vibeke von Saher ( spreek uit: Wiebeke von Sááhèr)
Assistentie: Anne Lichthart
Techniek: Frans de Rond
Sounddesign: Jeroen Kuitenbrouwer en Ward Henselmans
Productie: de HoorSpelFabriek
Regie: Marlies Cordia


Het Verhaal:

Oeroeg, een indonesische jongen en ik, een nederlander, zijn allebei geboren op de onderneming Kebon Djati in Indonesië. We zijn dikke vrienden en wonen tussen de theetuinen.

Op een avond ga ik samen met Oeroeg’s vader en moeder Deppoh en Sidris, mijnheer Bollinger, onze tuinman Danoeh, een vrouw, mijn vader en moeder naar het ‘Zwarte Meer’ wat ligt boven op een berg, waar verhalen de ronde over deden dat er monsters en spoken zouden zijn. Dat waterplanten je onder water houden tot je zal sterven. Als we er aan komen gaan we met een vlot waarop een bamboehuisje staat naar het midden van het meer om te zwemmen. Na het zwemmen gaan de mannen weer op het vlot en zijn in zo’n dolle bui, dat ze gaan bokje springen en dansen. Uiteindelijk was Deppoh hierbij omgekomen.

Mijn vader wil een wereldreis maken, zodat ik alleen thuis kom te zitten. Mijn vader wil me in die tijd in Nederland hebben, maar dat wil ik niet, want dat zou betekenen dat ik Oeroeg een hele tijd niet meer zal zien. Gelukkig kwam mijn vader daar op terug en beloofde dat ik in ieder geval tot mijn toelatingsexamenin Indië mocht blijven. Ik kwam bij een uit Holland komende vrouw genaamd Lida te wonen in Soekaboemi. Al snel daarna komt ook Oeroeg bij haar wonen. Lida doet alles voor ons om ons het naar de zin te maken.

Na een jaar komt mijn vader weer terug, samen met zijn nieuwe vrouw (Eugenie). Ik kreeg mede hierdoor steeds meer haat tegen mijn vader. Wat helemaal de emmer deed overlopen was toen ik hoorde dat Eugenie zwanger was.

Ik ging naar een internaat in Batavia om een cursus te volgen aan de HBS. Ook Oeroeg en Lida waren naar de stad Batavia gegaan. Lida bediende in haar huis vele kostgangers en Oeroeg wilde naar de NIAS om dokter te worden. Al snel erna kwam Oeroeg bij mij op het internaat, maar echt vrienden kreeg hij niet met uitzondering van Abdullah. Hij werd zijn enige echte kameraad en ik werd meer een gewone vriend van hem.

Ik ging terug naar mijn huis van mijn vader en stiefmoeder Eugenie in Kebon Djati, ga langs bij Sidris die Oeroeg al twee jaar niet meer heeft gezien en ga tenslotte langs het meer Telaga Hideung waar Deppoh is verdonken. begeeft het zwakke vlot zich en liggen we met zijn allen in het koude water. Dagen later hoorde ik dat Oeroeg slaagt op de MULO en gaat naar Soerabaja en ik begon aan de vierde klas van de HBS. Oeroeg gaat wonen bij Abdullah en familie en heeft zich opgegeven als aspirant gouvernements-indisch arts en kreeg daarvoor een toelage. Ook Lida gaat bij Abdullah en familie wonen, terwijl ik slaagde voor mijn eindexamen. Ik wilde ingenieur worden en ging daarom studeren in Delft. Terwijl ik in Holland was hoorde ik dat mijn vader dood was gegaan en Eugenie naar Holland wilde komen. Ik ging terug naar Indië, maar Oeroeg was nergens meer te vinden. Dagen later ga ik weer naar de vreemde en angstaanjagende meer Telaga Hideung. Als ik aan de rand van het meer sta komt er plotseling een jonge man op mij af met een revolver in zijn hand. Ik moest weg gaan of hij zou mij neerschieten. Ik ging daarom maar weg en zal nooit meer te weten kunnen komen of die jonge man Oeroeg was. Het tijdperk Oeroeg is voor mij afgesloten en tevens ook mijn jeugd.