Uw Indisch verhaal, hoorspel of luisterboek op Internet.

http://www.semarang.nl/verhaal/

De porseleinen spiegel (Olaf J. De Landell)


De porseleinen spiegel

Een hoorspel, naar het gelijknamige boek van

Olaf J. De Landelluitgebracht als "Bloesems van vuur"

(Hoorspel Indisch, Nederlands IndiŽ, IndonesiŽ)

Olaf J. De Landell
Olaf J. De Landell
  De porseleinen spiegel
De porseleinen spiegel


Elk deel duurt +/- 45 min.

Aflevering:Dit hoorspel gaat over het derde deel; De porseleinen spiegel, waarin het gebroken gezin Santje Takema-Van Oenstra en haar twee kinderen terug gaan naar Nederland. Waarna wij de geschiedenis volgen van haar jongse zoon Harm.
Uitgezonden in 1979 door de AVRO
Regisseur: Jacques BesanÁon

Een kroniek van het geslacht Tacoma van Oenstra en hun familiebezit, de porseleinfabriek, beschreven van 1842-1968.
Het bevat 3 boeken, te weten: "Het bloeien van de porseleinboom (1974)", "De kroon van de porseleinboom (1975)" en "De porseleinen spiegel (1976)".

Het bloeien van de porseleinboom
Het bloeien van de porseleinboom
  De kroon van de porseleinboom
De kroon van de porseleinboom
  De porseleinen spiegel
De porseleinen spiegel


De roman 'Het bloeien van de porselein boom (1951)' vindt zijn oorsprong in de als Geschenk Boekenweek bekroonde novelle 'De porseleintafel'. De Landell heeft deze geschiedenis omgewerkt tot een waarlijk grootse familieroman, de roman van de kinderen van de porselein-verzamelaarster: de oppassenden, de luchthartigen, de bedrieger. Tegen een achtergrond van de veranderingen des tijds zien we de hoogmoedigen, de geslagenen, de vromen en zwierigen hun bestaan volbrengen. Het is een waaier van lachlust en leed, van ijdelheid en angst: de opgang van het geslacht Tacoma van Oenstra. Een pauwestaart, met alle verblinding en pracht en alle vergankelijkheid daarvan. Een prachtig, beeldend geschreven boek en aan inhoud en gebeurtenissen mogelijk wel rijkste en rijpste werk van de schrijver Olaf J. de Landell.

De porselein tafel
De porselein tafel


        Byzonderheden:
 • Olaf J. de Landell, geboren: 16 mei 1911 in Cirebon (Java), overleden: 26 april 1989 te Hilversum.
 • Olaf J. de Landell was het pseudoniem van Jan Bernard Wemmerslager van Sparwoude.
 • Rond 1950 is hij zich Olaf de Landell gaan noemen. Omdat hij dertien letters als gevaarlijk beschouwde, voegde hij er een J. aan toe.
 • Zijn jeugd op Java, met mysterieuze Indische krachten en intriges tussen families verwerkte hij in veel van zijn boeken.
 • Het huwelijk van zijn ouders mislukte. De nieuwe vrouw van zijn vader zorgde ervoor dat zijn moeder met haar kinderen terugkwam naar Nederland. Olaf was toen zeven jaar.
 • Hij woonde met zijn moeder in de Javalaan nr. 11 in Hilversum en  woonde tot zijn dood in dit huis.


  Javalaan nr. 11 te Hilversum


 • Olaf J. de Landell trad jarenlang op als Indisch danser.
 • Olaf J. de Landell maakte geen enkele opleiding af. Hij heeft o.a. enige tijd een tekenopleiding gevolgd en een opleiding tot edelsmid in Berlijn. In Berlijn maakte hij o.a. de Rijksdagbrand mee.
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog meldde zijn uitgever hem aan voor de kultuurkamer. Dat kwam hem na de oorlog op een jaar publicatieverbod te staan.
 • Het boekenweekgeschenk van 1951 'De porseleintafel' was geschreven door Olaf J. de Landell. Een jury koos het uit diverse inzendingen. In het boekenweekgeschenk staat de naam van de schrijver niet vermeld. De lezers konden deze raden via een prijsvraag.
 • In de jaren vijftig was hij een vaste hoorspel auteur bij de AVRO.
 • Twee verhalen uit 'Nachtfluistering' vormden de basis voor het toneelstuk 'Haat en liefde'. In Berkel-Enschot regiseerde De Landell het toneelstuk zelf. Hiervoor verbleef hij enige tijd in dat dorp. Dat verblijf verwerkte hij vervolgens in zijn boek 'Ter ere van'. In dat boek noemde hij Berkel-Enschot 'Rennevoirt'. Later werd dat de naam van een basisschool in Berkel-Enschot. In 1978 opende hij deze school.
 • Het dagboek 'De gouden navelstreng' hield hij bij tijdens een reis naar Java welke hij samen samen met Jos Brink en Frank Sanders in 1982 maakte.
  IndonesiŽ weerzien

 • Na zijn dood bleek dat hij een groot deel van zijn kunstbezit had nagelaten aan een klein museum in de Kempen, het Museum van Gerwen-Lemmens in Valkenswaard. Het museum vierde in 1990 zijn tienjarig bestaan en stelde samen met het eigen bezit, het legaat van De Landell tentoon, dat ongeveer vijftig stuks omvat.