Uw Indisch verhaal, hoorspel of luisterboek op Internet.

http://www.semarang.nl/verhaal/

Test de Koning (Indonesië)

Lees voor met webReader

Een test voor de Koning

Er was eens een klein koninkrijk genaamd Mergosono.
Hoewel Mergosono klein is, was het ook beroemd omdat de koning een zeer goed en wijs man was.
Op een dag toen de goden hoorden over de goedheid en wijsheid van de koning,  besloten zij om hem te testen. De koning van de goden stuurde vier van zijn goden naar Mergosono.
Op dat moment, studeerde de zoon van de konings met de naam Pangeran Sembara in het buitenland.
Ečn van de goden vermomd zich als de zoon van de koning. Twee andere als dorpelingen, terwijl de vierde als een dorpeling die was gedood door de zoon van de koning 'Pangeran Sembara'.
Twee dorpelingen die hadden gezien hoe de prins hun vriend had gedood, gingen naar de koning om hem dit te vertellen. Ze vertelde dat ze hadden gezien hoe de prins hun vriend had gedood. De koning geloofde het verhaal, want zijn zoon was nog steeds niet teruggekomen van zijn studie.
Ik zal mijn beslissing nemen als hij terug komt zei de koning. Als mijn zoon inderdaad uw vriend heeft vermoord, dan zal ik hem de straf geven die hij verdient. Maar als je liegt, zal ik je straffen voor het verpesten van mijn goede familie naam, zei de koning.

Een test voor de Koning
 

Toen de twee dorpelingen weer weg waren gegaan, riep de koning zijn adviseurs die hij vertrouwde. Hij vroeg hun wat zij van het verhaal dachten. Zij waren het er allemaal overeens, dat als het verhaal waar was, de prins moest worden gestraft. De koning werd triest toen hij dat hoorde, maar hij wist ook dat hij de zich aan de wet moest houden. De volgende ochtend kwam de valse prins naar zijn vader toe. Hij gaf toe dat hij de vriend van de dorpelingen had gedood.
De koning besloot toen om de straf, die men krijgt voor het vermoorden van een dorpeling uit te laten voeren. De volgende dag zou de prins worden opgehangen als straf. Toen de beul de valse prins had opgehangen, verdween plotseling het lichaam van de valse prins en een luide stem klonk over het veld;

"Koning van Mergosono, u bent echt een wijze en goede koning. U heeft de test goed doorstaan. Dus nu zal ik u en uw mensen welvaart geven zo lang als u en uw afstammeling trouw blijven en wijs in hun beslissingen. Wees niet bedroefd, uw zoon is op weg naar huis om u te zien.".

Toen de stem verdwenen was, schreeuwen de mensen van Mergosono van vreugde. Hun prins is was veilig en ze wisten nu dat hun koning een wijs en verstandig man was. Toen de prins eindelijk thuis kwam, hielden zij een groot feest om dit te vieren en zij leefden nog lang en gelukkig met hun wijze koning en prins.