Verhalen door:

Sluiten Eijgelsheim Eric

Sluiten Geugten J.E. van der

Sluiten Groot, Kees

Sluiten Hofwijk J.W.

Sluiten Indonesië

Sluiten Jonge, Jaap de

Sluiten Kol, van H.

Sluiten Kuin, Herbert

Sluiten Levert-van der Mijll Dekker, Els

Sluiten Melati van Java

Sluiten Nuhoff, Betsie

Sluiten Numans, Mary

Sluiten Pieters, Lody

Sluiten Putten, Krijn van

Sluiten Renesse, Lucie van

Sluiten Tebbenhoff H.

Sluiten Velleman, Luwi

Sluiten Verschuren, Naomi

Hoorspel / Luisterboek

Sluiten Documentaire films

Sluiten Spoorloos

Sluiten Verhalen in Pčtjoh

Sluiten Boomsma, Graa

Sluiten Brooshooft. P (Toneel)

Sluiten Daum P.A.

Sluiten Dijk Ko van

Sluiten Hella Haasse

Sluiten Keuls, Hans

Sluiten Louis Couperus

Sluiten Mark Loman

Sluiten Multatuli

Sluiten Olaf J. De Landell

Sluiten Pramoedya Ananta Toer

Sluiten Soer Josephine

Sluiten Székely-Lulofs M.H.

Sluiten x - MP3 Software

Eijgelsheim Eric - Deel 5ca. 1922 Links A. Schouten met familie Roosdorp en zoontje Ru ( Rudi ) aan de Soembingweg te Semarang.Dagje uit naar ‘’ het vacantie-oord’’ Salatiga ca. 1922. E.T. Schouten ( Joop ) voorop de wip met Rudi ( Ru ) Roosdorp en Bep Schouten.1922. Familie Roosdorp ( rechts met Rudi en op bankje 2e van rechts mevrouw Roosdorp en kennissen met geheel links Bep en ‘’Moes’’ 4e van links ) voor Hotel Kalitaman in Salatiga. Op de achtergrond de auto van Schouten.

In 1922 verhuisde het gezin Schouten naar Randoesari nummer 18 te Semarang. Jouw opa was toen negen jaar oud en hij heeft er tot 1930 gewoond.
Het woonhuis is helaas in 1987 / 1988 gesloopt.

In 1923 kwam de beroemde architect H.P. Berlage een bezoek brengen aan Java, om met de architecten en stedebouwkundigen een discussie te voeren over de wenselijkheid een eigen ‘’ Indische ‘’ stijl in de bouwkunst te ontwikkelen.

Het jaar na het bezoek van Architect H.P. Berlage, in 1924, begon Thomas Karsten zijn tweede samenwerking. Dit keer met architect  A. Schouten (jouw over-grootvader ) !!! … en een derde partner voor de financiën, waarschijnlijk de heer Mattijssen ( of: Matthijsen; uit Velp ? ).  Deze samenwerking duurde tot 1933, hoewel Th. Karsten zich in 1931 in Bandoeng vestigde na afloop van zijn 16-jarig adviseurschap voor de gemeente Semarang.Thomas Karsten en zijn gezin in de dertiger jaren.ca. 1925: In de tuin op adres: Randoesari 18 te Semarang.
van links naar rechts: zittend E.T. Schouten; staand Riek Schouten ( neef van E.T. Schouten en zoon van Riek Schouten, de broer van A. Schouten ); zijn echtgenote; Bep; A. Schouten en zitten in stoel Elizabeth P. Schouten-Huntelman, de moeder van E.T. Schouten.21-6.jpg

Familie Schouten en o.a. Matthijsen in ca. 1926 ( A. Schouten 1e van links en Schouten – Huntelman 4e van links )

Thomas Karsten heeft als geen ander zijn  stempel gedrukt op de architectuur in Semarang in de Koloniale tijd, zoals enkele particuliere villa’s; het gebouw van de Nillmij ( Nederlandsch-Indische Levensverzekerings en Lijfrente Maatschappij aan de Jalan Lenjen, een ontwerp uit 1916; het gebouw van de Bank of Taiwan in 1919 en dat van de Samarangsche Zee en Brand Assurantie Maatschappij in 1923; de van Deventerschool in 1926 ( in de samenwerkingsperiode met  Abraham Schouten); de burgemeesterwoning ( in de samenwerkingsperiode met Abraham Schouten ) …..Burgemeesterswoning aan het Burgemeester de Longplein – Semarang.

…..en twee belangrijke pasars, die van Djatingaleh in 1930 ( in de samenwerkingsperiode met Abraham Schouten ) en de beroemde Pasar Djohar in 1938 !
Architect Berlage heeft over de ‘’partner’’, Thomas Karsten, van jouw overgrootvader gezegd: ‘’ Ik zou de stad Semarang de stad van Karsten willen noemen ‘’.
Ook andere Gemeenten lieten zich graag door Karsten informeren.
Zijn werk kenmerkt zich door een grote, monumentale stijl, verfijnd gedetailleerd met art deco elementen.

Ik vermeld dit verhaal over Thomas Karsten, zodat je een beetje weet dat jouw overgrootvader met ‘’ de beste ‘’ samen heeft gewerkt en dat het zelfs niet ondenkbaar is dat hij Berlage heeft gekend of zelfs mee heeft gegeten. Het is verder niet ondenkbaar dat alles wat tussen 1924 – 1933 is gebouwd door Karsten in Semarang, gezien ‘het partnership ‘’ in die jaren met jouw overgrootvader
A.Schouten, hij er dus nauw bij betrokken is geweest. Dat kan niet anders !!!


Creatie datum : 07/08/2008 @ 18:13
Laatste wijziging : 04/09/2008 @ 00:55
Categorie : Eijgelsheim Eric
Pagina gelezen 15730 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit verhaal


Reactie #4 

Door: JessicaBrummelkamp op 13/03/2010 @ 00:13

Ik heb 24 februari 2010 bericht gekregen van de uitgever Free Musketeers dat het boek wat mijn oom (Riek) Henk Schouten in 1958 geschreven heeft en ik uitgetypt heb, uitgegeven gaat worden. Het boek gaat over zijn leven in Nederlands Indie vanaf zijn 10e jaar en over de tijd dat hij er werkte als planter. Ook gaat het over zijn ervaringen in de Jappenkampen en hoe hij tot geloof is gekomen. Hij had het graag uit willen geven maar dat is hem niet gelukt. Altijd had ik het gevoel in mij dat het mij speet dat "Zijn boek" niet uitgegeven is. Van zijn dochter Willy heb ik toestemming gekregen om het te mogen publiceren. Henk was een zoon van Hendricus Schouten en neef van Abraham Schouten. Mocht u belangstelling voor dit boek hebben dan kunt u contact met mij op nemen via de email jessica.brummelkamp@hotmail.com of via de uitgever www.freemusketeers.nl Als alles volgens planing verloopt dan gaat het boek medio juli 2010 uitkomen. De opbrengst van dit boek gaat naar zijn oudste dochter die in Canada woont en waar de sociale wetten nog niet zo goed zijn als in Nederland. Met vriendelijke groet,Jessica Brummelkamp


Reactie #3 

Door: JessicaBrummelkamp op 20/11/2009 @ 16:49

Hallo, Nog weer eens op deze site. Ik ben Jessica Brummelkamp dochter van Hetty Schouten en Johan Brummelkamp. Mijn moeder was een dochter van Hendricus een zoon van Abaram Schouten en mijn vader was zoon van zijn zus Cor Schouten. Mijn ouders waren neef en nicht. Mijn oom Riek, die staat op de foto met zijn vrouw van 1925 te Semarang, heeft in 1958 een boekje uit getypt over zijn leven oa. in Nederlands Indie, het geloof en de Jappenkampen. Hij had het graag uit willen geven. Dit boek heeft mij geraakt en ik wil het proberen om het als nog te gaan uitgeven. Mocht u er belangstelling voor hebben dan verneem ik dit graag van u.

Met vriendelijke groet,

Jessica Brummelkamp


Reactie #2 

Door: Hedy op 24/08/2009 @ 21:35

Wie kan mij meer informatie verschaffen over Hotel Kalitaman?

Mijn Oma Clara Magdalena Vincentie was namelijk eigenaresse van het Hotel voor WoII.


Reactie #1 

Door: Erik_Brummelkamp op 30/12/2008 @ 04:13

Een erg mooie site. Abraham Schouten is mijn overgrootvader. Mijn vader is de zoon van Cor Schouten. Mijn moeder is de dochter van Hendrikus (Riek) Schouten. Zijn zoon Riek was niet getrouwd met Bep maar met mijn tante Nel

Share
Zoeken
Bezoekers 01-01-2008

 1256046 Bezoekers

 2 Bezoekers online

TopArtikelen
^ Boven ^