Verhalen door:

Sluiten Eijgelsheim Eric

Sluiten Geugten J.E. van der

Sluiten Groot, Kees

Sluiten Hofwijk J.W.

Sluiten Indonesië

Sluiten Jonge, Jaap de

Sluiten Kol, van H.

Sluiten Kuin, Herbert

Sluiten Levert-van der Mijll Dekker, Els

Sluiten Melati van Java

Sluiten Nuhoff, Betsie

Sluiten Numans, Mary

Sluiten Pieters, Lody

Sluiten Putten, Krijn van

Sluiten Renesse, Lucie van

Sluiten Tebbenhoff H.

Sluiten Velleman, Luwi

Sluiten Verschuren, Naomi

Hoorspel / Luisterboek

Sluiten Documentaire films

Sluiten Spoorloos

Sluiten Verhalen in Pètjoh

Sluiten Boomsma, Graa

Sluiten Brooshooft. P (Toneel)

Sluiten Daum P.A.

Sluiten Dijk Ko van

Sluiten Hella Haasse

Sluiten Keuls, Hans

Sluiten Louis Couperus

Sluiten Mark Loman

Sluiten Multatuli

Sluiten Olaf J. De Landell

Sluiten Pramoedya Ananta Toer

Sluiten Soer Josephine

Sluiten Székely-Lulofs M.H.

Sluiten x - MP3 Software

Eijgelsheim Eric - Deel 6

Als één van de belangrijkste projecten uit die periode van Abraham Schouten en Thomas Karsten mag ook het St. Elisabeth Ziekenhuis, Nogosariweg te Semarang genoemd worden. De start van de bouw van het ziekenhuis was op 18 Oktober 1927 en duurde tot de oplevering in 1929 en is ( ! ) gelegen in nieuw-Tjandi, Semarang.
St.Elisabeth Ziekenhuis. 1930-er jaren

Links van de ingang is een herinneringplaquette. Hierachter schijnen de officiële opleveringspapieren, bouwtekeningen en de naam van A. Schouten op officiële documenten e.d. ingemetseld te zijn.
Voorzijde St. Elisabeth Ziekenhuis – Nieuw Tjandi – Semarang 1994

Het ziekenhuis heeft een schitterende binnengalerij en tuin. Zeker ook de moeite waard ! De niveauverschillen in de tuin is typisch iets van Abraham Schouten.De binnentuin van het St. Elisabeth Ziekenhuis te Semarang uit 18 Oktober 1927.
Architect Abraham Schouten werkte samen met Thomas Karsten aan dit project.
Woonhuis Randoesari 18 – Semarang in 1928. Zittend op de voorgrond Bep en E.T. Schouten, 15 jaar. Matthijsen ( Mattijssen ) kijkt op de achtergrond toe.

Jouw grootvader, E.T. Schouten, at regelmatig bij Toko Oen, Jalan Pemuda
( vroeger: Bodjongweg ) in Semarang. In 1994 hebben Richard, Annie, Marianna, je oma en ik er ook gegeten. Iedereen in Semarang kent Toko Oen. Misschien moet je er eens gaan kijken ! Het ligt aan dezelfde weg als de vroegere HBS van jouw opa. ( zie vermelding hierna ! ).


Toko Oen.

E.T. Schouten ging in die tijd ( van 1926 – 1930 ) naar de befaamde H.B.S. / SMA van Semarang. De H.B.S. droeg in 1877 de naam S.M.A.; nu SMA Negeri 1. Ook zijn zus Bep heeft er op gezeten !
Klasgenoten, jaargenoten, bekenden en vrienden uit die schooltijd, van Joop Schouten, waren onderandere: Jim Altman, Kees Schorel, Dick Bouwmeester, L.F.L. Burgemeestre, Theo Guykens, E.L. de Groot, Miel de Gruiter ( V.E. de Gruiter ), R. Roeshan Roesli, Ho Tan Tjong, Ch. L.C. Thenu, H. Versteegh, J.V. de Bruyn en Eric van Meegen.

De HBS omstreeks 1926. Zo heeft Joop Schouten de school gekend ! Directeur was toen: de heer L.D.J. Reeser.Joop Schouten, na 49 jaar weer voor de school ( in 1979 )

Het adres van ‘ de oude HBS / SMA ‘, waar E.T. Schouten op zat, heette  tot 1995: Bodjonweg 149, maar sindsdien heet het Jl. ( Jalan ) Pemuda 149 te Semarang. Moet je zien !. We zijn er in 1994 weer geweest en hebben in de smalle binnenplaats eens flink aan de schoolbel gehangen, die er toen ook al hing.De HBS in 1994 te Semarang. Annie van Geest komt er net aan gelopen en Maria Schouten staat al op de trappen, zoals Joop Schouten ca. 65 – 70 jaar geleden dat waarschijnlijk ook  deed.De nieuwe HBS ( SMA Negeri 1 ). Dit fraaie gebouw aan de Oei Tong Ham-weg werd in 1937 het nieuwe onderkomen van de school, die als instelling reeds in 1877 werd opgericht.  In het oude pand op Bodjong 149 bleef nadien de AMS
( Algemene Middelbare School ) gevestigd, die vanaf 1930 aan de HBS verbonden was.

En wat zou jouw opa in zijn vrije tijd, als sport, en via de HBS het liefst hebben gedaan; … denk je ? … Juist: zwemmen !
En dat deed hij in de nabij Semarang gelegen plaats Salatiga, op midden Java aan de voet van de berg Merbabu ( 3.145 meter hoog ), waar het gezin Schouten tijdens uitstapjes ook vaak naar toe gingen.
Het zwembad was er in 1994 nog altijd. Het heet Kolam Renang Kalitaman in Salatiga. Moet je zeker een duik gaan nemen.

In één van de laatste kleedhokjes aan de rechterkant heeft Marianne geschreven: “ 2 Aug. ’94 Eric Eijgelsheim, Marianne Schouten dochter van Joop Schouten die hier 65 jaar geleden ook heeft gezwommen ‘’.
Het zwembad met om en om rode en witte muren. Het ziet er waarschijnlijk nog net zo uit als 65 – 70 jaar ( ca. 1925 – ca. 1931 ) geleden. Alleen het water zal ververst zijn.


Creatie datum : 07/08/2008 @ 18:43
Laatste wijziging : 04/09/2008 @ 00:56
Categorie : Eijgelsheim Eric
Pagina gelezen 16154 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina

Reacties op dit verhaal


Reactie #3 

Door: Djoehana op 12/08/2016 @ 08:57

My father in law (91 yrs) Moehamad Akbar Djoehana is an alumnie from HBS Semarang. He's been looking for his dear friend Welly (Wilke?) Kortrike (?) who also went to HBS Semarang. She was quite famous of her beauty that time, but unfotunately captured by the japaneses during their occupation time.
He said that she's now living in Groningen.

If anybody knows about this beautiful lady, Welly Kortrike, please let me know and how to contact her.

Thank you for your help.

Pryanti Djoehana
For
Akbar (Akky) Djoehana
Mouvaux, France.

Reactie #2 

Door: nagel op 28/05/2010 @ 23:08

Geachte heer,

Bent U de auteur van het levensverhaal van de heer Schouten ?

Ik ben al geruime tijd op zoek naar zijn aangenomen dochter Mona Brenner.

Ik ben 70 jaar en zou graag willen weten hoe het haar in haar leven vergaan is.

In de jaren 50-60 had ik vriendschap met Mona.

Hopende dat U mij iets kunt zeggen over haar adres,mail-adres of telefoonnr.

verblijf ik met

Hoogachtend

w.Nagel


Reactie #1 

Door: Dick op 21/03/2010 @ 15:51

Dank zij dit artikel kwam ik achter het juiste huidige adres van de HBS waar ook mijn vader naar school ging. Daardoor was ik in de gelegenheid in zijn voetsporen te treden en er een kijkje te gaan nemen. Ik werd uiterst vriendelijk ontvangen en rondgeleid. Het gebouw heeft nu de status van een monument, wordt onderhouden maar mag niet veranderd worden.

Dank dus voor de informatie!


Share
Zoeken
Bezoekers 01-01-2008

 1233069 Bezoekers

 4 Bezoekers online

TopArtikelen
^ Boven ^